Spelandet i Norge

Varför är Internet i Norge kjempefult?.. skriver man i rubriken till en artikel i Dagens Nyheter och fortsätter sedan fördjupa dig i hur det ser ut online i vårt grannland. Främst är det en humoristisk artikel, där fokus är att skämta lite på grannlandets nationaldag, men saken är att det finns en viss sanning i detta. Det verkar som att Norge har en annan syn på internet, och då främst spelandet på internet.

Onlinespel

spelautomat2

I Norge är man försiktig med onlinespel (och spel överlag?) varpå det finns flera lagar som gör att den spelglade inte ska kunna få spela som han eller hon vill. I Norge har man till exempel stängt ute privata spelbolag på nätet genom ip-blockering och kreditkortsspärr. Det innebär att Norrmännen inte ens kan spela på maskiner ens i Sverige med sina bankkort (källa). En som är öppen för spelandet kan verkligen anse att det är märkligt att staten går in och bestämmer så pass mycket. En får gissa att det handlar om rädsla för spelmissbruk? Men i så fall borde man förbjuda även socker och alkohol, i och med att även dessa triggar hjärnans belöningssystem och beroende kan komma. I sverige har vi inte samma spärr och tur är väl det. Då kan vi istället uppmana varandra att spela säkert och se över eventuella fällor. Dessutom finns det sajter som tar fram bonusar som gör det mer troligt att vi vinner, som exempelvis http://www.casinobonuslistan.se/.

Vem ska bestämma vad?

Enligt Lotteriinspektionen tog man fram en ny befolkningsstudier av spelproblem i Norge nyligen. Och den visar på att 59 procent av norrmännen i åldern 16-74 år har spelat de senaste åren, vilket är en mindre andel än Sverige. Med det visar undersökningen att spelproblemen i Norge faktiskt har minskat, vilket självklart ska ses som positivt, och rapportförfattarna anser att det främst beror på de automatspelsförbud som kom 2007. Så visst, det är till fördel att man har lagar – men frågan är vad gränsen går? När har staten rätt att säga nej, det här får du inte göra och när är det ens eget ansvar? Som sagt är det långt ifrån alla som spelar som hamnar i ett missbruk. Problemet är mest troligt inte tillgången, utan snarare andra samhällsproblem. Läs hela studien här
.