Lagligt med hemmapoker i Norge

Nu kan det bli lagligt att spela poker hemma i Norge. Tidigare har det varit helt förbjudet med privat pokerspel men nu öppnar man för att göra spel med en vinst på högst 5 000 kronor lagligt.

1087603-four-aces

Vi skrev för ett tag sedan om att Norge har mycket striktare spelregler än vad Sverige har. Exempelvis får norrmän inte spela på utländska spelsajter och man har även IP-blockerat och kreditkortspärrat många spelsajter. I och med att man infört en kreditkortspärr på spel i Norge kan norrmännen inte ens spela på maskiner i Sverige med sina bankomatkort. Något som vi inte skrev om då, men som faktiskt också är olagligt i Norge när det kommer till spel är att spela poker hemma. Det kan dock komma att bli tillåtet inom en snar framtid.

Öppnar upp för hemmapoker

I Svenska Dagbladet kan man nämligen läsa att kulturministern öppnar för privata pokerpartier i hemmet, om de spelas med en vinst på högst 5 000 kronor. Förutsättningarna är även att spelandet inte ska ha en ”organiserad eller professionell prägel”. När det kommer till pokerspelande på arbetsplatser, fartyg, pubar och restauranger ska det dock även i fortsättningen vara olagligt med all typ av poker. Även om man nu alltså öppnar för att det eventuellt ska bli lagligt att spela poker i hemmet förnekar statssekreteraren på kulturdepartementet att det skulle röra sig om någon form av frisläppande av pokerspel.

Ska ske under ordnade former

Varför man väljer att öppna för pokerspel hemma har att göra med att många norrmän redan deltar i privat pokerspel. Om man gör det lagligt kan det ske under mer ordnade former i enlighet med norsk lag. Detta ser spelberoendeföreningarna självklart negativt på. De tycker att detta handlar om ett steg i helt fel riktning som kommer göra att fler hamnar i ett beroende.