Bingo – traditionellt och socialt

Ett av de mest traditionella spelen som finns är bingo. Bingo har spelats i Sverige i över femtio år och är populärt bland alla typer av människor, men de största förespråkarna för bingo brukar vara pensionärer. Det är inte konstigt att spelet blivit så populärt eftersom att det är så enkelt att spela och är väldigt socialt.

208696-winning-game-card

I en artikel i Arbetarbladet kan man läsa om att många samlas under sommarsäsongen för att spela bingo tillsammans. Det är främst bilbingo som är aktuellt då och hundratals bilar trängs på grusplaner, flygfält och parkeringar. Bilbingo går ut på att man sitter i sin parkerade bil och spelar bingo. När man sedan får bingo, så tutar man istället för att ropa bingo. Det är nästan alltid en idrottsförening som anordnar bingon och vinsterna från bingon går till den idrottsliga aktiviteten i föreningen.

Men det är inte bara i en bil på en grusplan i sommar-Sverige som man kan spela bingo. Det populära spelet har även flyttat ut på nätet och vill man ha koll på vilka hemsidor som erbjuder bra bingo kan man besöka Svenskbingo.se. Den sociala delen försvinner inte bara för att man sitter framför datorn, det finns alltid en chatt som man kan prata med sina medspelare på.

Den mest traditionella versionen av bingo hålls dock i bingohallar som har ideella föreningar som förmånstagare, kan man läsa här. Ett kriterium för att få anordna bingo är att föreningen har en omfattande ungdomsverksamhet. I dag finns cirka 100 sådana här bingohallar i Sverige.

Lotteriinspektionen och Länsstyrelsen är de som kontrollerar bingospelet och ser till att det sköts på rätt sätt. De har koll på både utrustning och arrangörer, skriver man på Lotteriinspektionens hemsida. Bingon går inte riktigt till som man ser på gamla filmer, där det finns ett hjul man snurrar för att få ett bingonummer. Spelet är istället helt datoriserat. Alla nummer dras av en slumpgenerator och lagras i en dator, som sedan Länsstyrelsen kontrollerar. När det gäller bingobrickor lämnas dock inget åt slumpen. Det finns ett antal godkända tryckerier och brickorna registreras och uppgifter om vilken hall som fått vilken bricka dokumenteras.